Pályázatok nélkül ...

Pályázatok nélkül nincs élet!

 

 

Mint a címben is sejtetni engedtem, ma már nem tudunk meglenni pályázatok nélkül, nincs más igazi lehetőség a fejlődésre. A pályázati rendszert aki kitalálta azért tette, mert rájött, hogy ha kevés pénz van – de ha sok van akkor is működik – és sok igénylő, ez a legegyszerűbb módja annak, hogy kiválasszák azokat, akik a legkevesebb pénzért oldják meg a kitűzött feladatot, így többen részesülhetnek rendelkezésre álló pénzből.

 

Csakhogy ez itt Magyarország ! A csavaros eszű, mindent azonnal átlátó magyar ember, aki ki is talált hozzá megfelelő szót, „okosba” megoldjuk, rögtön ráérzett a dologra.

 

Nézzük hogyan mehet ez „okosba” ?

 

Először is, az érdekek hálójában elveszik a fent említett elképzelés, ugyanis nálunk furcsa érzése van az embernek a pályázatok hallatán. Az alábbi történetet hallottam, pályázatok ügyében.

 

A faluban, az óvoda kerítés ( lehet bárhol és bármi más ) megépítésére pályázatot írnak ki, pályázik is rá három kivitelező. Az első 1 millió Ft-os, a második 1,2 millió Ft-os, a harmadik 1,5 millió Ft-os ajánlatot tesz a megvalósításra. Kézen fekvőnek látszik a helyzet, az első pályázót illeti a munka, hiszen az ővé a legalacsonyabb ajánlat, ezzel jár a legjobban a falu. ( összességében is )

 

Igen ám, de a harmadik ( legdrágább ) ajánlatot tevő felkeresi a döntédhozót, jelen esetben a falu polgármesterét és szóban is felajánlja, hogy az általa ajánlott 1,5 millió Ft összegért megépíti a kerítést. A polgármester mosolyogva néz rá, és közli, hogy ha nem tudná az ővé a legdrágább ajánlat, így biztosan nem ő fogja megkapni a munkát. Mesterünk erősködik, hogy márpedig az ő ajánlata a legelőnyösebb, minden szempontból.

 

A polgármester hitelenkedve nézi, gondolván az emberünk kissé meghibbant. De azért megkérdezi, mégis hogyan lehetséges ez?

 

Mire a vállakozó felvilágosítja, eképpen:

 

Polgármester úr! Ön biztos az én ajánlatomat fogja választani, hiszen az a legelőnyösebb, mert az összegből kapok én 1,3 millió Ft-ot, az Öné 200 ezer Ft, az első ajánlatot tevő pedig alvállalkozómként megcsinálja az általa ajánlott 1 millió Ft-ért !

Na mit szól hozzá?

 

Mire a polgármesterünk, rövid gondolkodás után rávágja, tényleg az öné a legelőnyösebb ajánlat, öné a munka !

 

Nos, lehet, hogy  a szóbeszéd téved, de tudják, nem zörög a haraszt ……………………… !

 

dp