BALI JÁNOS ÍRÁSA

 

 

NYÍLT LEVÉL BICZÓ ERNŐNEK ÉS BŰNTÁRSAINAK

 

Ernő!

Éppen tíz éve, hogy hitszegő magatartásoddal megfosztottál az emberi lét legszebb isteni ajándékától, az egészségemtől! Éveket töltöttem kórházban miattad. Megszenvedtem a kínok minden mélységét. Száz halált haltam… Tíz éve hallgatok, hallgatunk. Pironkodunk azok helyett, akik törvénysértő módon egy éjszakai zárt frakcióülésen  eltitkolva a decsi választók elől megölték a Sárköz harmadik évezredét meghatározó kezdeményt irigységből, önzésből, a hatalom és pénz utáni sóvárgásból. Tönkretett egészséggel, megrendült lélekkel, a méltatlan bántalmak közepette is néma megbocsátással, hűséggel, szeretettel gondoltam azokra, akikkel együtt dolgozhattam, akikkel velem együtt elbántak, de azokra is, akik mindezt a gyalázatot hazug, cinikus, gátlástalan, törvénysértő módon tették velünk. De most mégis meg kellett szólalni, mert; „Növeli, ki elfödi a bajt”. Mert a hatalom gátlástalansága, cinizmusa nem tűrhető tovább. A faluközösség érdekeit semmibe véve, erkölcs és társadalom minden törvényét megszegitek, Ernő!

Az előzményekről:

Decs és Sárköz hazahívó, befogadó föld. Lélekben hazahívja elszakadt fiait, befogadja hazájukat vesztett vándorokat. Itthon vagyok, engem a pályámon Decs faluközössége indított el ezzel érzelmileg magához is kötött –, éreztetvén mindig, hogy visszavár. Mert a madárnak szárnya van és szabadsága, az embernek szülőföldje és sok-sok kötelessége. Negyvenkét éve, hogy édesanyám kikísért a Pestre induló vonathoz. Integető karját mindaddig láttam, amíg a vonat az őcsényi kiserdőnél elkanyarodott. Engem régóta bántott a gond, hogy nagyon keveset tettem szülőfalumért.

 

Ezért 2002-ben egy filmet készítettem Andrásfalvy Bertalannal a Duna Televízióban: rköz méltó a vilárökségre címmel. Kezdeményeztem, hogy a világon elsőként Sárköz, mint néprajzi tájegység legyen a világörökség része. Ekkor te hívtál, hogy jöjjek haza Pestről és végezzem a világörökségi munkát a Faluház igazgatójaként. Őszinte öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy három évtizedes közművelődési, művészeti, intézményi pályám utolsó éveiben tudásom legjavát, hitemet szülőfalumnak, Decsnek szentelhettem. A szülőföld, a szülőfalu semmihez sem fogható vonzásában életcélnak tekintettem a hazatérést, az őseimtől megörökölt kultúra továbbéltetésének ügyét. Önfeledt, boldog megelégedésével, gyermekien őszinte lelkesedéssel tértem haza a szülőfalumba, mert ez a szolgálat jelentette számomra azt  amiért talán megszülettem!

2002. október 6-án, a választási kampányod rendezvényeként, országos sajtótájékoztatón jelentettük be a Sárköz világörökségi kezdeményét. E hosszú, talán évtizednyi előkészítő munka, nyitó alkalmaként 2003. április 2-án, Decsre, a Faluházba összehívtam a Kárpát-medence legjelesebb hagyományőrzőit: régészeket, néprajzkutatókat, történészeket, népművelőket, helytörténészeket, dalos-ncos, szövő-fonó, gyöngyfűző népművészeket, a táj alkotó közösségeit, közéleti személyiségeit. A Sárköz világ- örökségi törekvése védnökének Mádl Ferenc köztársasági elnököt kértem föl, aki azt elvállalta, olyannyira, hogy az est ünnepi köszöntő beszédét is ő mondta el. A Faluházban két év alatt a 2791 zösségi és egyéni program, rendezvény, országos kiállítás, színházi előadás, koncert keretében összesen: 86.443 vendéget fogadtunk. Létrehoztuk a Tájház mellett működő Kézművesházat: szövő, gyöngyfűző, kerámia műhellyel. A tájházban megrendeztük a sárközi kultúra gazdasági alapjait bemutató: Az ártéri gazdálkodás sokszínű haszonvétele című állandó kiállítást. Százhúsz ember, kétezer ötszáz órányi munkával, huszonnyolc millió forint értékben hozta létre az egykori jegyzőházban a Sárközi Hagyományok Házát, melyben szövőműhely, dokumentumtár, mintatár és tv stúdió is volt. A mintatárban Sárköz ezernyi lányának, asszonyának több mint félévszázados munkásságának legjavát gyűjtöttük össze. A gyűjteményben 834 szőttes, 196 hímzés, 169 viselet és 69 kerámia, hímes tojás került kiállításra. A mintatár a sárközi tárgyalkotó népművészet egyedülálló és felbecsülhetetlenül gazdag tárháza. A kulturális miniszter szerint: „európai rangú intézetet hozott létre Decs.” Az intézet létrehozására saját pénzből több mint ötmillió forintot költöttem. Munkánkról az országos napilapok, folyóiratok, a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a megyei és a helyi lap összesen 108 alkalommal tudósított. Méltatva munkánk nemzetközi színvonalát, öregbítve Sárköz hírnevét. A Duna Televízióban t év alatt 36 kisfilmet készítettem a Sárközről, világörökségi törekvéseiről, összesen közel háromórányi műsoridőben. Munkánkat elismerve a kulturális minisztérium a hagyományőrzés magyar modelljének tekintette sárközi tevékenységünket.

Ernő!

Az egész egzisztenciámat föltettem a decsi szolgálatra. Ötmillió forint saját pénzből alakítottuk ki a Sárközi Hagyományok Házát és a szolgálati lakásunkat. Fél évig sem használtuk, már 2005 januárjában mínusz 18 C. fokban, 30 centiméteres hóban ki akartál lakoltatni a lakásból. Helyette felajánlottál egy emberi tartózkodásra teljességgel alkalmatlan, fűtés, víz, villany nélküli, olyan roma szükséglakást, amely- ben már a roma család sem volt hajlandó lakni.

 

Kizártál a lakásból. Kívülről lelakatoltad, lepecsételted az ajtaját, benne a családunk minden személyes tárgyával. 

A pénzünket, az iratainkat, a ruháinkat, az élelmünket, még a gyógyszereinket is elzártad előlünk. Egyszerűen nem volt mit ennünk...

Gátlástalan hatalomvággyal és mérhetetlen kapzsisággal, puszta önös érdekből  kisajátítottad Sárköz világörökségi ügyét, annak  érdekében, hogy a program sokmilliárdos pénzeit megdézsmálhasd. Mivel én ezt nem hagytam volna, csak hogy engem eltávolíthass, szándékosan, előre kitervelten törvénysértő módon egy éjszaka, a frakció társaiddal eszegetés, iszogatás közben jogutód nélkül megszüntettétek a Faluházat. Azt a Faluházat, ami az óta is működik! Olyan hat családfenntartó munkatársat tettél utcára egyik napról a másikra, akik összesen több mint száz éven át dolgoztak Decsért. Embereket, családokat tettél tönkre szándékosan. Utána cinikusan, rihegve-röhögve gúnyolódtatok egymás között, hogy milyen jól kitaláltátok a Bali kirúgását! Amikor ezért többen kérdőre vontak, önigazolásul, hazug módon sikkasztással, lopással vádoltál meg, sárba tiporva köztiszteletben álló családom nevét, jó hírét. Te, mint jött-ment űztél el engem a saját szülőfalumból, ahol őseim évszázadokon át éltek, ahol őseim kultúrájának újrateremtésén dolgoztam. Megaláztál, ellehetetlenítettél, meghazudtoltál, soha jóvá nem tehető módon tönkre tetted az egészségemet.

 

Ernő!

Kizárólag a saját hatalmad és anyagi érdeked delmében, embertelen, gátlástalan, ördögi módon megosztod Decs faluközösségét! Még a 

különböző vallásúakat is szembe állítottad egymással. A régi korok, nagy zsarnokainak példáján osztod meg Decset azért, hogy uralkodhass fölötte. „Oszd meg és uralkodj!” mondtad nekünk többször, és még dicsekedtél is, hogy milyen zseniális vagy ebben! Bizony mondom, hátborzongtató benned a képesség az emberek félrevezetésére. Tökéletesen tudsz hazudni  bármiről-bárkinek. Mindenkit a saját ér- deked szerint irányítasz. Elmesélted, hogy ezt az egész világot megrontó liberálisok pesti tanfolyamain tanultad. Nekünk és a többi munkatársadnak is gyakran tartottál ilyen előadásokat. Az előadásaid, a tanításod alapelve az volt, hogy az emberekkel bármit el lehet hitetni, csak l kell tudni hazudni nekik. El kell ismernünk, hogy ebben mester vagy, Ernő!

A kezdetekkor még bizalmasan elmesélted, hogy a barátaid azért hívtak Decsre, mert kitűnő pályázatíró vagy és hogy a pályázatokkal saját zsebre is sok pénz lehet keresni. Azt mondtad nekik, hogy te nem akarsz ezekkel a decsi parasztokkal vitatkozgatni. Ezért a feltételed az volt, hogy a képviselő-testületben mindig legyen egy olyan kétharmados frakciód, aki mindig a te utasításaid szerint szavaz. Mert így bármikor, bármit megtehetsz Decsen. Ez a vágyad teljesült! Olyan szolgalelkű társakat kaptál Decsen, akikkel 1998-óta csakugyan bármikor, bármit megtehettél, és te meg is tettél gátlástalanul! Természetesen nem Decs, hanem a saját anyagi érdekeitek szerint. Elmondtad, hogy milyen rafinált módja van annak, hogy a pályázatokon nyert pénzek akár húsz-harminc százalékát saját céljaidra használd.

2002-ben többször elmondtad, ha nem választanak meg, továbbállsz, nem küzdesz tovább ezekkel az ellenzéki decsi bunkókkal. Majd lesz olyan hely, ahol megválasztanak polgármesternek. Mindegy, hogy hol, csak polgármester lehess, mert nagy értékű pályázatot csak önkormányzat nyújthat be. Tehát számodra nem Decs a fontos, csak a megdézsmálható pályázati pénz. Ezt bizonyította a 2006-os választás utáni magatartásod is. Mindaddig, amíg kisebbségben voltak a te képviselőid, egyetlen pályázatot sem írtál, mert nem te rendelkeztél volna a megnyert pénzek fölött.

A tájház felújításakor 2003-ban a pályázathoz képest nagyon sok munka nem készült el. Többször reklamáltam nálad, de te nem vettél tudomást a hiányosságokról. Végül már jegyzőkönyvet írtam a műszaki átadás-átvétel hiányosságairól. Te ekkor sem tettél semmit, de a kivitelező durván rendre utasított,  hogy ne ugráljak már,  mert ő ezeket a munkákat úgysem fogja soha pótolni. Értsem már meg, hogy a hiányzó munkák ára már régen a polgármesternél van!

A tájházban éveken át úgy működtetted az ajándék boltot, hogy azokat az ajándéktárgyakat, melyeket az önkormányzat ingyen kapott képeslapok, kerámiák, reklámtáskák feketén eladattad a munkatársnőddel, és az így befolyt feketepénzekből fizetted a dáridóitokat.

A sárközi világörökség programba fölkértem Makovecz Imre világhírű építészünket, legyen Sárköz főépítésze.

 

A nagytekintélyű művész boldogan, társadalmi munkában vállalta e nagy ívű, jelentős, évtizedes munkát. Ez a rendkívüli, világszínvonalú alkotó közösség sokmilliárdos munkákkal gazdagíthat már az óta Decset és a Sárközt. 2004 júniusában személyesen vittelek el először és utoljára hozzájuk. Már az első megbeszélés első perceit úgy kezdted, hogy te személyesen garantálod: mindenkinek meg fogja érni”, ha Sárköznek dolgozik. Majd részletezted, hogy a pályázati pénzek hány százalékát használod föl szabadon, ilyen lokra. Ezek a feddhetetlen, nagyszerű emberek soha többé szóba sem álltak veled. Engem pedig Makovecz Imre jól leteremtett: „… hogy hozhattál hozzám egy ilyen korrupt maffiózót!”

 

 

 

 

 

2004 júliusában ötmillió forintot nyertünk pályázaton a Sárköz világörökségi pályaművének benyújtására. Ebből te mézes-mázos magyarázkodás után, ötszázezer forintot akartál adni a munka elvégzésére. Megdöbbenve tiltakoztam, mire te ellentmondást nem tűrő módon kijelentetted: már pedig a munka ötszázezerből lesz elvégezve, mert neked a négy és félmilliót vissza kell osztanod a pénzt adó kistérségi társulásnak. Azzal álltam föl az asztalodtól, hogy én ilyenben nem veszek részt. Ezt követően a pályázaton nyert pénz tíz százalékából végeztetted el a munkát és kilencven százalékát elloptátok az elvtársaiddal!

Így utólag már kiismerve a személyiséged soha nem bocsátom meg magamnak, hogy 2002-ben a világörökségi programmal akarva, akaratlanul is –, de sajnos a te újraválasztásodat  támogattam!

Döbbenetes volt, amit a 2014. október 12-ei választáson műveltetek. A legelesettebb, idős, beteg, magatehetetlen gondozottakat is intézményesen kecsegtettétek hamis ígéretekkel és ajándékokkal. Eredményesen, mert az otthon lakói szinte kivétel nélkül rád szavaztak. Minden családtag, feleség, szolgalelkű vazallus delegálva volt általatok a szavazó körökbe. A téged Decsre hívó legközvetlenebb barátod, rendőr főtiszttel asztaliteniszezik. Rendőrségi jegyzőkönyvem van arról, hogy már a választás reggelén négy rendőrtisztet hívtatok a polgármesteri irodádba. Egész  Decset  megszégyenítetted! Nagyon féltetek attól, hogy elveszítitek a hatalmatokat és a vele járó sok pénzt. Ezért azt hazudtátok nekik, hogy választási csalást fognak elkövetni a decsiek. Milyen égbekiáltóan alattomosak vagytok? Már reggel, előre csalással vádoltátok egész Decset. A rendőrök egész nap semmi rendellenest nem találtak. Gyalázatos módon ti mégis választási csalás miatti büntető eljárást indítottatok, hetekkel a választás után azért, hogy megfélemlítsétek az ellenzéketeket, és az így kikényszerített megismételt választást megnyerhessétek. Kettőszázhuszonhét napon át megbélyegeztél hatvanöt decsi embert. Hajnali házkutatásokkal, kihallgatásokkal, számítógépeik lefoglalásával megfosztottad őket a legalapvetőbb emberi jogaiktól. Részlet a rendőrségen tett tanúvallomásomból: „Az egész eljárást felháborítónak tartom, a pártállami diktatúra dédelgetettjei elveszítették az önkormányzati választást tavaly októberben, és most a nyomozóhatóságot használják fel arra, hogy ezzel a méltatlan, sok embert sértő és bántó eljárással a megismételt választás során ismét visszakerülhessenek a hatalomba. Ezen eljárás során sok ártatlan ember szenvedett sérelmet, melynek következ- tében a település közélete jóvátehetetlen károkat szenvedett, elősegítve ezzel a régi diktatúra korrupt vezetőinek visszatérését.” Bűncselekmény hiányában a rendőrség az eljárást nyolc hónap nyomozás után szüntette meg!

Tavaly októberben nem voltál hajlandó tudomásul venni, hogy elveszítetted a választást. Tragikomikus módon halogattad a polgármesteri hivatal átadását. Napokon keresztül égetted az iratokat a hivatal kazánjában. Az újraválasztott négy képviselőd nem volt hajlandó szóba állni az új polgármesterrel. Semmiben nem működtetek vele együtt. Mindent elkövettetek azért, hogy Decs törvényesen megválasztott új polgármestere és képviselőtestülete ne tudjon működni. Az elmúlt évben, Antal Zsoltnak egyetlen olyan előterjesztését sem szavazták meg a négy újraválasztott rókalelkű képviselőd, mellyel az új polgármester Decs lakóinak az érdekeit szolgálhatta volna. A többszáz-milliós szennyvíz beruházást csak azért elvitted Decsről, hogy a polgármesteri hivatalból elvihesd a legbizalmasabb volt munkatársnőidet. Árnyék önkormányzatot működtettél a lakásodon. A polgármesteri hivatalban lévő besúgóid, minden nap munkaidő után, azonnal a lakásodra mentek és részletesed elmondták neked, hogy ki, mit csinált aznap. Azt is tudtad, hogy Antal Zsolt azon a napon melyik iratot olvasta el. Minden este nyolcan-tízen összeültetek és kiterveltétek hogyan tudtok Decsnek ártani, csak azért, hogy az új vezetést bírálhassátok. Mindent megtettél azért, hogy működésképtelenné tegyed Decs önkormányzatát. De nem sikerült, mert az új, fiatal, tettre kész csapat, a lakosság többségének támogatásával nem csak működteti, de végre fejlődési pályára is állította Decset. Ti tizenhat éven át hitelekből éltetek, már százmilliós hitelt halmoztatok föl. Most meg mindössze egy év alatt, jelentős tőke és megtakarítás is van. A decsi reformok tehát működnek! Miközben te egyedül és kizárólag a saját és bűntársaid anyagi érdeke mentén, fölmérhetetlen károkat okoztál Decs lakóinak csak azért, hogy bebizonyíthasd: Decset egyedül és kizárólag, az idők végezetéig Biczó Ernő polgármester uralhatja!

Ernő!

Minden Antal Zsoltot ért bírálatod hazug, hamis, csak fékevesztett hatalomvágyad és anyagi kapzsiságod bizonyítéka. Az államigazgatási szakember Antal Zsoltot, te hívtad 2003-ban jegyzőnek a szülőfalujába Decsre. 2007-ig, négy éven át közmegelégedéssel végezte munkáját. Búcsúzásakor ünnepséget rendeztél tiszteletére és hosszasan méltattad magas színvonalú államigazgatási tevékenységét, olyannyira, hogy jelentős pénzjutalomban is részesítetted. A másik legékesebb bizonyíték az, hogy hét év múltán nem téged választott ötödszörre, hanem Antal Zsoltot hívta vissza a szülőfalujába Decs népe, immár polgármesternek.

Csak megszüntettél, de egyetlen munkahelyet nem hoztál létre Decsen. A Központi Statisztikai Hivatal tudományos és hivatalos adatai szerint a decsi uralkodásod alatt a község lakossága hétszázkilencvenegy fővel csökkent.

 

 

Nincs munka, elvándorolnak az emberek. Jóvátehetetlen bűne ez az általad irányított faluvezetésnek!

Már nem voltál polgármester, mégis el tudtad intézni azt, hogy az önkormányzattól teljesen füg getlen szociális intézményből, tizennyolc évi elismert munka után, csak azért elbocsássanak egy dolgozót, mert cigány, és mert bírálni merészelt benneteket.

 

 

A per.

A Faluház törvénysértő megszüntetésekor pert indítottunk ellenetek. A per tizenegyedik éve tart, mert végig hazudoztátok az egész igazságszolgáltatást: a munkaügyi, a városi, a megyei bíróságot, a törvényszéket.

A frakciótagjaiddal együtt ma az ítélőtábla előtt álltál, ítéletük végleges, megfellebbezhetetlen. Öt órán át hazudtatok mindannyian: Biczó Ernő, Vermes György, Baloghné Medgyesi Zsuzsanna, Szabó Ernő János. Nagy László betegség miatt volt távol, Zrínyi Miklóst, az egyetlen igaz embert köztetek azért nem vitted el, mert attól féltél, hogy igazat mond. A hamis tanúzás bűncselekmény, öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A nemzetközi bíróságokig elmegyünk, hogy végre méltó helyetekre kerüljetek a rács mögé! Egyedül Antal Zsoltban volt annyi erő, bátorság, becsület, hogy őszintén szembe nézzen a múlttal. Igazat mondjon. Helyre állítsa Decs önkormányzatának becsületét. Megvédje azt a több ezer embert, akit máig súlyt a Faluház törvénysértő megszüntetése.

Új választás Decsen.

Az elmúlt év minden közéleti problémájának te és a téged követő régi-új frakciód az okozója. Nem tudtok belenyugodni a vereségbe. Te minden áron újra Decs első embere akarsz lenni. Nem volt bennetek annyi becsület, hogy lemondjatok, új választást írtatok ki. Hiú diktátorként nem volt bátorságod megmérettetni magad Decs választópolgárai előtt, mert ha ismét veszítesz, akkor szégyenteljes módon kell elkullognod Decsről. Ezért ördögi tervet szőttél Decs demokráciája ellen. Fölkérted a decsi ügyvédnőt, induljon Decsen polgármesternek. Ehhez minden támogatásotokról biztosítottad  őt. Majd miután megnyeri a választást, vigyen be téged alpolgármesternek. Alpolgármesterként aztán újra folytathatod embertelen harácsolásodat. Az ügyvédnővel kapcsolatban időközben aggályod merült föl. Ezt követően anélkül, hogy az ügyvédnővel ezt megbeszélted volna, eszement módon fölkérted Decs egyetlen orvosát, ő is induljon a választáson polgármesterjelöltként. Ha megnyeri a választást, akkor az emberek gyógyításának semmihez sem foghatóan magasztos hivatása mellett mely hivatás egész embert kíván! társadalmi munkában legyen polgármester. Te pedig reményeid szerint alpolgármester leszel. lasztási kampányodban megjelentettél egy kék cédulát. Kísértetiesen hasonlít elvtársaid 1947-es kék cédulájára. Az negyvenkét sötét évet, rabságot, romlást hozott hazánkra. A te kék cédulád minden szava hazugság. Nem igaz, hogy nem hallattad a hangodat. Több hazug interjúval borzoltad a kedélyeket. Nem fogadtad el a lakosok döntését. A másik életpályád, a magán pályázatíró céged nem működik, mert már nem az elvtársaid osztják a pályázati pénzeket. Valójában pontosan ez az oka annak, hogy ismét vissza akarsz kerülni a pénzosztó hatalomba. Csak önkormányzat nevében tudsz pályázni abból a több ezermilliárdból, melyet a következő öt évben hirdetnek meg. A régi-új frakciód, annak jutalmául, hogy elveszítetted a választást, ötmillió forint végkielégítést fizetett neked Decs pénzéből. Több száz olyan család él Decsen, akik kénytelenek z éven át élni ennyi pénzből. Valójában közszolgálati járadékos, nyugdíjas polgármester vagy, havi félmillió forintból vagy kénytelen tengetni az életedet. Több száz olyan család él Decsen, akik kénytelenek egész éven át élni ennyi pénzből.

Ernő!

Sárköz hat településéből több mint ezer ember együttgondolkodását tudhatta magáénak a világörökségi program. Mennyi hit, lelkesedés, idő, pénz, emberi energia veszett kárba, amikor őket is cserbenhagytad. A program nem pusztán erkölcsi-szellemi jelentőséggel bírt. Százmilliárdos nagyságrendű fejlesztési programokkal állíthattuk volna vissza, az ártéri gazdálkodás sokszínű haszonvételét. E hagyományos gazdálkodás újrateremtése, újra több ezer ember számára jelenthetett volna biztos, fenntartható megélhetést a sárközi tájon!

 

A vég.

Ernő! A minap elérted ámokfutásod csúcsát. A legszűkebb környezetedben kijelentetted: „Ha most meg- nyerjük a választást, négy év nagyon kemény büntetést kap Decs tőlem, amiért nem választottak meg tavaly!” Hiába akartad volna te egyedül megtenni mindezt a gyalázatot. Ha nem lettek volna azok, akik mindezt megszavazták volna. Gátlástalan hatalmadnak gátlástalan, bármit megtenni képes végrehajtókra volt sksége. A tavalyi kampány során megfenyegettetek, hogy m gyújtjátok a házat, azóta éjjel-nappal kamerák őrzik. A szervezett bűnözők lelketlengével a gkig eljutottatok a hatalomért folytatott nemtelen harcban. De miért ez az esztelen nagy igyekezetetek? A faluért? Nem, a saját érdekeiteket, hatalmatokat véditek körömszakadtáig! Csak az anyagilag érdekeltté tett, vagy a megtévesztett ember szavaz rátok!

 

Tudom, hogy számotokra e levél pusztába kiáltott szó! Vigyázó szemetek, Babits Mihályra vessétek:

Csakhogy a Gonosz fittyet hány a jóra, 

lám, megcsúfoltak, Egek Alkotója.

Szolgádat pellengérre állították,

mert gyönge fegyver szózat és igazság! 

Nincs is itt haszna szép szónak, imának, 

csak a harcnak, a hatalom nyilának.

Én, Jónás, ki csak a békét szerettem, 

harc és pusztulás prófétája lettem!

Harcolj velük hát Uram, sújtsd Őket! 

Irtsd ki a korcs fajt, gonosz nemzedéket, 

mert nem lesz addig igazság se béke,

míg gőgös Ninive lángja nem csap az égre!”

 

Biczó Ernő!

Ha Decs nagyközg polgármestere, társadalmi munkában is el tudja gezni a telelés vezetését, akkor neked azonnal vissza kell fizetned minden pénzt, amit az elmúlt tizenhat évben Decsen fölvettél! Ez több mint százmillió forint, ezzel tartozol Decs polgárainak! Egyszerre két polgármesterjelölted van. Mindkét embert gátlástalanul kihasználtad, becsaptad. Az „új haza” három évtizede, közéletének békéje, a sok ezer meggyógyított ember hálája, a máig hatóan csodálatos közös emlékek, az igaz barátság és múlhatatlan szeretet okán számunkra nem közömbös a doktornő sorsa. Féltünk Kedves Klárika! Ha van még tisztesség, becsület, emberség, hit, remény, szeretet e tájon, akkor mindkét hölgy azonnal visszavonja jelölését, mert nekik is és még négyezer decsi embernek, ez az egyetlen megoldás!

 

A képeken a Biczó Ernő által bezárt Sárközi Hagyományok Háza látható. Az ötmillió forint értékű berendezést tíz éve nem adja vissza Biczó.

 

Decs-Szőlőhegy, 2015.november 9.

 

Bali János