A (szórólap) HÁBORÚ!

A SZÓRÓLAP-HÁBORÚ

 

 

A választás napjának közeledtével sokasodnak az események, „postaláda legyen a talpán” amelyik befogadni képes a szórólapok, értesítések, behízelgő írások sokaságát. Az igazán korrekt írások, szórólapok száma egy kezünkön megszámolhatók.

 

1. Az első a két jogásznő szórólapja volt, aki a korrektség határain belül tájékoztatott bennünket szándékaikról. Igaz, azóta hírt sem hallottunk róluk, talán rájöttek miféle ördögi játék részesei lettek, bár a kezdetektől lehetett érezni a csalfa szándékokat.

 

2. A második postaládában megbújó szórólap közölte velünk egy jókora összetett mondatban, figyelmünkbe ajánlja Dr. Gondi Klára polgármester jelöltet. Vártam volna még további információkat a jelölt szándékairól, elképzeléseiről arról, mi késztette őt - a köztiszteletben álló orvost -, hogy erre a területre vetődjön. Aztán a lap másik oldalán megpillantottam a további szöveget, megörültem, itt van! Örömöm az első mondatig tartott, aztán a lap aljára nézve végképp elszállt. Megdöbbenve olvasom a korábbi polgármester öntömjénező, csúsztatásokkal teli írását arról, hogy Ő milyen remek ember. Felemlegette, hogy mennyire, hányszor és sikeres, meg hogy sok és szép, és még számtalan jelzővel illetett elmúlt 16 évet, a négy ciklust. Erről már sok elemzés, cikk „élménybeszámoló” látott napvilágot – még több rejtve maradt - ezért erre tovább szót fecsérelni felesleges. Nálam nem érte el a korrektség szintjét. Sőt!

 

Csak azt nem tudom, hogy Biczó Ernő miért nem tisztelte meg a decsi embereket, azokat akiknek ezt a gyönyörű 16 évet köszönheti azzal, hogy eljött volna A VÁLASZTÁST KÖVETŐ HAJNALON AZ EREDMÉNYHIRDETÉSRE, és a választások utáni első FALUGYŰLÉSRE, ahol lehetősége lett volna megköszönni a megköszönni valót, és gratulálhatott volna az újonnan megválasztott polgármesternek, képviselőknek, úgy ahogy ez kultúremberek között szokás.

 

Ott kellett volna felajánlania a segítségét az új faluvezetésnek, együttműködő szándékát a falu lakói és Decs további fejlődése érdekében.

 

Miért kellett erre ennyi időt várni, és most is miért nem az első mondata volt a köszöneté?

 

Ma már tudható – a négy képviselő elmúlt időszaki ténykedéséből – hogy erre miért nem futotta.

 

3. A harmadikban megtudhattuk, hogy a jelenlegi polgármester kikkel és milyen alapelvek alapján kíván megválasztása esetén dolgozni.

TISZTA KÉZZEL, TISZTA SZÍVVEL!

TISZTESSÉGGEL, BECSÜLETTEL!

DECS TÖBBET ÉRDEMELSZ!”

 

Korrekt, világos, egyenes beszéd, bármikor számon kérhető.

 

4. A negyedik Dr. Gondi Klára polgármester jelölt és csapatának bemutatkozó anyaga. Ízlésesen elkészített, formás és korrekt anyag, csak az a fránya fotó, az ne lenne. Nem igazán tudtam mit kezdeni a fő mondanivalóval, a „JÖVŐNK A TÉT!” fő szlogennel.

Számomra úgy tűnt mintha a „SAJÁT JÖVŐJÜK LENNE A TÉT”. Sem előtte, sem benne, sem utána sehol a településre vonatkozó utalás. Bár a képet elnézve, megértem!

A hátoldali Petőfi idézettel hasonló gondjaim voltak: „ HABÁR FÖLŰL A GÁLYA, S ALÚL A VÍZNEK ÁRJA, AZÉRT A VÍZ AZ ÚR!” 

 

 

Nem tudtam megfejteni, most ki van "fölűl és ki alúl" mivel semleges időszakban vagyunk - választási kampány van - az meg eléggé furcsa, ha azt gondolja valaki, hogy választás után ő lesz a GÁLYA, FÖLŰL a többiek pedig a VÍZ, ALÚL.

 

Szerintem a „Föltámadott a tenger” c. gyönyörű versnek a második versszaka illene a jelenlegi helyzetre:

 

Látjátok ezt a táncot?
Halljátok e zenét?
Akik még nem tudtátok,
Most megtanulhatjátok,
Hogyan mulat a nép.”

 

5. Az ötödik postaládába kerülő anyag igazi kampányanyag! Lényegre törő, értékelő, előremutató, programot hirdető, és némi kritikát is megfogalmazó dokumentum.

 

6. A hatodik a szórólapnál terjedelmesebb írás – Antal Zsolt tollából – összefoglalója az előző évek és az utóbbi 10-12 hónap lényeges eseményeinek. Érezhető benne a sok nemtelen támadásra, gáncsoskodásra adott erőteljes, de tényekre alapozott, nem kevés kritikával megfogalmazott válasz. Mivel a tárgyszerűség határán belül maradt elérte a korrekt minősítést.

 

7. A hetedik megjelenő írásos anyag – Dr. Gondi Klára doktornő, polgármester jelölt – konkrét felszólítást tartalmaz egy, a politika terén szokatlannak mondható konstrukciójával egy nyilvánosság előtti vitára, amely többszereplős lenne és a harmadik fél teljesen kimaradt belőle. Aztán benne az a durva utalás arra, hogy Antal Zsolt és Dr. Papp Csaba megszólalásaikkal hazudnak. A szokatlan ebben, hogy választási vitát az első számú jelöltek folytatnak egymással, mankó és egyéb segédeszköz nélkül.

Az amatőrnek látszó kezdeményezés valójában kétségbeesett próbálkozás. Egy, a helyi politikából kiszorult ember kétségbeesett próbálkozása a visszakapaszkodásra, mindenáron legitimálnia magát, újra képbe és helyzetbe kerülni, ingyenreklám segítségével. Ha cél valódi, úgy egyeztetésre épülő, minden félnek megfelelő játékszabályokkal, valamennyi polgármester jelölt megszólításával, majd ezt követően a lakosság értesítésével válhatott volna a korrekt kategória tagjává.

 

 

Ez az írás a lakosságot megszólító, megjelent írásos dokumentumokról szól. Természetesen a digitális médiában is számtalan megszólalása volt az érintetteknek, ezek értékelésére most nem vállalkoztam, korábbi írások sokasága már elmondta a lényeget.

 

KÖZELEDIK A NAP!

A NAP, AMIKOR DECS JÖVŐJÉRŐL KELL DÖNTENI !

 

MÉRLEGELJENEK, ÉLJENEK JOGAIKKAL, JÖJJENEK EL SZAVAZNI !

 

SZAVAZZANAK !

ANTAL ZSOLTRA és KÉPVISELŐ JELÖLTJEIRE !

 

SZAVAZZANAK A

 

TISZTA KÉZZEL, TISZTA SZÍVVEL!

TISZTESSÉGGEL, BECSÜLETTEL!

 

DECS TÖBBET ÉRDEMELSZ!”

 

PROGRAMRA!

 

otzi