A decsi döglött akták.

A decsi döglött akták.

 

Bevezető.

 

A településen új polgármestert választottak, aki gőzerővel vetette be magát a helyi helyzet pontos feltérképezésébe. Útja elvezetett egy, a volt háziipari építmények nagyobb, düledező raktáráig, ami a nyolcvanas években még tornateremként is működött. Belépett annak a nem létező ajtaján, pontosan fogalmazva, még az ajtókeret sem volt már meg, és ámulattal vette észre, hogy a teremben egymásra dobálva, oszladozó kartondobozok vannak. Volt több száz ilyen. Egyet megnézett közelebbről, és még némi, valamikor ceruzával ráírt feliratot olvashatott rajta, Fh 00001. Kíváncsian nyitotta ki a dobozt, és egy valamivel kisebb, sárgásra fakult újabb üres dobozt talált benne, és mellette jó pár megázott jegyzőkönyvi kivonatot, sok, sok évvel azelőttről. Amit még el lehetett olvasni, abban az állt, hogy a rendőrség valamikor vizsgálta a doboz eredetét.

Merengését egy idős ember érkezése zavarta meg, aki állította, hogy valamikor itt éjjeliőr volt, és még emlékezik rá, amikor ezeket, a megoldatlan ügyeket tartalmazó dobozokat talicskán tolták át, több fordulóval a polgármesteri hivatalból. Szerinte, ezek mind a falu megoldatlan bűnügyei, ami sok évre megy vissza.

Az új polgármester nem habozott, azonnal alapított egy, a döglött aktákkal foglalkozó stábot, és máris munkának állította őket. A csapatot egy helyi, volt postai kézbesítő, aki nagyon jól ismerte az itteni viszonyokat, és egy, a rendőrségtől nemrég leszerelt horgász képviselte. Később csatlakozott hozzájuk alkalmakként a helyi mentalista, özvegy Sótörő néni, aki hajlott hátú, és vak volt. Tenyérjóslással, és jövőbe látással foglalkozott. Ez a csapat később számos megoldatlan ügyet próbált meg feltárni.

 

A döglött akták 1

 

A faluház rejtélye

 

Az újonnan felállított team azonnal munkához látott. A rendelkezésükre bocsátott fészerben, az asztalra tették az Fh0001.-es számú kartondobozt, és neki láttak kielemezni annak tartalmát. Egy több mint egy évtizeddel ezelőtt történt, kényes ügynek vágtak neki. Egyenlőre, csak egy sárgás színű, szétmálladozó, mára már olvashatatlan feliratozású üres doboz volt benne. A mellette tárolt, de szintén már nehezen olvasható dokumentumokból kiderült, hogy a helyi faluház felújított vendégház részén, a vécé málladozó válaszfalában találta egy, a felújítást végző munkás, aki azonnal értesítette a hatóságokat. Ugyanis gyanította az illető, hogy a korábbi felújítási munkálatok, (amikor is vécét építettek a helyiségben), gyanús pénzügyi dolgairól lehettek itt elrejtve dokumentumok. Sajnos a doboz már akkor is üres volt, és sárga. A megtaláló munkás szerint, legalábbis akkor ezt mondta a jegyzőkönyvbe. Állítása szerint a sárga szín oka, a férfi vizelde kagylójának a természetellenes elhelyezése, lehetett, így ugyanis minden hím, vagy akár női vendég is 50%-ban a falat vizelte le, ahol a doboz is lapult. Természetesen nagy erőkkel kezdődött meg a nyomozás akkoriban. A rendőrség minden busszal, vagy vonattal átutazó embertől ujjlenyomatot vett, de nem volt eredmény. Az akkoriban külföldön tartózkodó faluvezetés is gyakran érdeklődött telefonon a fejleményekről. A rendőrség kiterjesztette a nyomozást. A Tabán bizonyos részein élő emberektől, és a telepiek egy részénél nem kellett ujjlenyomatot venniük. Már volt az archívumukban. Itt sem történt áttörés. Akkor még kétségbe esetten levették az ujjlenyomatokat az összes általános iskolásról, és óvodásról, de sehol semmi. Ekkor szóltak a laborból, hogy amúgy sincs semmilyen ujjlenyomat a dobozon. Itt egyelőre, lezárták a nyomozást.

 

 

Reklám!

Felhívás!

Kérjük, húzza ki minden, jelenleg nem használatban lévő elektromos készülékét a hálózatból! Ezzel több kilowatt Áramot takaríthat meg évente!

Készült Lagzi Lajcsi támogatásával.

Reklám vége.

 

Most, ilyen sok év után, az új csapat dolga volt megfejteni ezt a régi ügyet. Azonnal nekiláttak szemtanúkat keresni. A volt állomásfőnök emlékezett a borzasztó vonatkésésekre, amit a rendőrségi ellenőrzések okoztak. De nem tudott újat mondani. Ugyanígy, az egyik szomszéd falu, időközben már öregotthonba került lakosa is, aki még szintén emlékezett rá, hogy olyan sokáig állt a busza, és nem engedték leszállni, így a gatyájába csinált. Átkozott legyen az elkövető, kiabálta.

A csapat többször is a kezébe vette a dobozt, nézegette, szagolgatta, de semmit nem tudtak felfedezni rajta. Kezdtek kétségbe esni, hogy már az első ügyüket sem tudják megoldani, amikor a véletlen sietett segítségükre. Megjelent a vak mentalista néni, aki véletlenül ment be a fészerbe, mert azt hitte, hogy a nyugdíjas klubban van. Miután megbeszélték a tévedését, rögtön bevonták az akcióba, és a néni értékes információkkal szolgált. A dobozt a kezébe vette, azt megszagolta, majd megnyalta. Ezután flegmán visszaadta, és kijelentette, hogy valamikor ebben a dobozban, egy, az internetről rendelt vibrátort küldtek.

Ezek után már csak annyi dolga volt a csapatnak, hogy értesítse a rendőrséget, akik most nagy erőkkel vizsgálják, hogy kik rendeltek akkoriban a helyi lakosok közül vibrátort az internetről.

Ha megvan az illető nő, vagy férfi, akkor végre le tudják zárni az ügyet!

Szerző:Brigo